СРПСКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ИЗ БУДИМПЕШТЕ ПОСЕТИЛИ СРБОБРАН И ИЗВЕЛИ ПРЕДСТАВУ „СУДБИНЕ У МАГЛИ“
TAGS: sudbine u magli

У четвртак, 14. новембра, чланови драмске секције Српске гимназије „Никола Тесла“ посетили су Србобран и том приликом извели представу „Судбине у магли“ са којом су се у претходном периоду представили публици у неколико европских држава. Реч је о драматизацији која је рађена по роману „Воз савестиДрагомира Дујмова, иначе професора српског језика и књижевности у овој школи.

Представа – према речима директорке школе – отвара тему о којој се у Србији веома мало зна, а њена радња смештена је у двадесете године прошлог века, када је између Мађарске и Краљевине СХС постојао међудржавни споразум о размени становништва. У том периоду, велики број Срба из Мађарске, подстакнут обећањима, вратио се у своју прадомовину. Међутим, то није испало онако како су планирали и догодило се нешто што је једна трагична епизода у нашој историји. Број припадника српске заједнице у Мађарској тада се значајно смањио, а људи који су отишли у Србију деценијама су третирани као дођоши и нису имали статус као други људи.

Идеја да се ова тема приближи публици из Србије, успешно је реализована извођењем представе „Судбине у магли“. У то су се уверили сви они који су имали прилику да гледају српске гимназијалце на сцени, а они су, по завршетку извођења, исказали захвалност србобранској публици на указаној пажњи и интересовању за ову тему. Директорка њихове школе – др Јованка Ластић, такође је исказала жељу да се у будућности оствари сарадња између Српске гимназије у Будимпешти и Гимназије и економске школе „Светозар Милетић“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *