ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЋЕ У СВЕТУ
TAGS: tradicionalne kuće u svetu

У уторак, 19.11.2019. године, у свечаној сали Гимназије и економске школе “Светозар Милетић” одржана је изложба макета традиционалних кућа. У оквиру наставних јединица које се односе на насеља, ученици II1 одељења су, у сарадњи са професорком географије Тијаном Мелезовић, у периоду од две недеље израђивали макете кућа карактеристичне за поједине делове света.

Свет је пространство у ком живе различити људи, у разноврсним насељима, а све у складу са климатским условима и расположивим ресурсима. Да би се прилагодили, људи су нашли начине да искористе оно што је око њих на најбољи могући начин.

Ученици су имали задатак да, осим израде кућа, истраже географско распростирање датих насеља, услове у којима људи живе, од каквих материјала се граде њихове куће, климатске услове који су карактеристични за издвојене делове света, и да стечена знања презентују свим ученицима и запосленима у школи, родитељима и заинтересованим грађанима, у периоду од 10:30 до 13:30.

Циљ ове активности било је упознавање са другачијим културама, начинима живљења, условима опстанка и развоја. Уз лепо дружење, међусобно помагање и осмех, ученици су показали да се сваки труд исплати и да је сваки успех награда.

Путујући од ескимског иглоа, преко индијанских вигвамија, кратко се задржавајући у топлој афричкој кући, настављајући босе кораке ка јапанској кући, да би потом допловили до сојеница на Меконгу, при крају пута свратили до британског турфа, завршавајући путешествије у баварској кући на врућем пециву, упознали смо свет.

Посебну захвалност дугујемо директорки Марији Туторов, колегама које су пружиле подршку, свим посетиоцима и одељењском старешини Светлани Пајић Јојкић.

Ауторка текста и фотографија: Тијана Мелезовић, проф. географије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *