„АМЕРИЧКИ САН“ ЛАЗАРА ПАРОШКОГ
TAGS: flexgimnazija srbobranlazar paroškiportland oregonrazmena učenikawoodrow wilson high school

Протеклог уторка, србобранско Позориштанце окупило је ученике наше школе који су показали интересовање за учешће у програмима размене ученика. Предавање на тему Мој сан који се претворио у стварност одржао је ученик четвртог разреда гимназије – Лазар Парошки, са циљем да кроз своје искуство са размене у Портланду, представи програм размене ученика „FLEX“ и тако охрабри своје вршњаке да аплицирају за сличне програме.

Лазар Парошки је протеклих годину дана боравио у Сједињеним америчким државама, где је – крајем јуна месеца – стекао диплому образовне установе Woodrow Wilson High School. Он је пуних годину дана живео и школовао се у америчком граду Портланду (Орегон), а током боравка у Америци имао је прилику да посети и друге градове/савезне државе, од којих је посебно издвојио Сан Франциско и Вашингтон. До ових градова – како сам сведочи – водила га је жеља за откривањем нових локалитета, али и потрага за универзитетом на којем би могао да стекне универзитетско образовање.

Србобранским гимназијалцима Лазар је дочарао свој „амерички сан“, описујући све што је доживео по доласку у САД. Његову причу пратиле су фотографије са размене, па смо тако имали прилику да то искуство доживимо на врло необичан начин. Кроз презентацију, коју је за ову прилику пажљиво припремао, упознали смо његову „америчку породицу“, културу и обичаје који се негују у Орегону, и – напослетку – сазнали у којој се мери разликују српско и америчко школство.

Предавање је наишло на позитивне реакције публике, па су након приказане презентације уследила занимљива питања на која је Лазар са задовољством одговарао. Према његовим речима, учешће у програму размене је највеће животно искуство које је стекао, па је препоручио гимназијалцима да истраже програме размене и евентуално аплицирају за неки од њих. Боравак у Америци Лазара је много променио (и то не само физички – како је рекао у шали – алудирајући на нову фризуру). Он се вратио богатији пријатељима, искуствима и знањем, а већ планира своју следећу авантуру. У томе га неће спречити ништа, па чак ни корона која је само покушала да му отежа боравак у „обећаној земљи“.

Аутор текста: Младен Ђуричић, проф.