TAGS: porodična grobnica dunđerskihsrpski jezik i književnost

У четвртак, 4. априла 2019. године, ученици одељења II1 су, у пратњи проф. српског језика и књижевности Младена Ђуричића, посетили породичну гробницу Дунђерских – место на којем почива тринаест чланова једне од најбогатијих породица у тадашњој Аустроугарској.

Дунђерски су познати по томе што су праведно, великим трудом и радом, стекли сву своју имовину. Већина чланова њихове породице били су добротвори, учествовали су у разним хуманитарним акцијама, улагали у културу и помагали младим уметницима као што су Лаза Костић, Јован Јовановић Змај и Урош Предић.

Гробница је последњи пут отворена 1984. године, а у њој од 1895. почива и Ленка Дунђерски, девојка која је инспирисала Лазу Костића да напише једну од најлепших љубавних песама српске књижевности – „Santa Maria della Salute“. На Ленкином одржан је школски час, а ученици су имали ту част да пажљиво слушају получасовно предавање оца Јована, који брине о цркви и о породичној гробници. За организацију посете заслужан је и Ђорђе Зотин, домар наше школе који нам је био водич и током пута нас је упознао са богатом историјом Србобрана.

По повратку у школу, ученици су у разговору са професором закључили да им, након посете породичне гробнице Дунђерских, остаје лепа успомена и поука да не смеју заборавити и занемарити своју историју, традицију и културу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *