Активни млади

Омладински активизам се најбоље одређује као глас младих људи који су укључени
у разнолике друштвене активности које за циљ имају промоцију друштвених
промена и улоге младих људи у друштву.
Волонтеризам је основа активизма.


Волонтирање у најширем смислу се дефинише као непрофитна и неплаћена активност којом појединци и групе доприносе добробити заједнице. Процењује се да у свету постоји негде око 420 милиона волонтера.
            Почетком школске 2013/2014. године Ученички парламент Гимназије и економске школе "Светозар Милетић" Србобран покренуо је омладински пројекат "Активни млади". Пројекат промовише волонтеризам , толеранцију и хуманизам.
            Омладински пројекат "Активни млади" реализован је уз подршку Ресурс центра "Новосадског хуманитарног центра" у оквиру програма "Млади су закон - Јужнобачки округ", који финансира Министарство омладине и спорта.
            Прва, друга и трећа акција - Уређење простора за рад
Школа је одвојила једну учионицу за клуб "Активни млади" чије уређење је овим пројектом финансирано. Ученици и волонтери су током три суботе у месецу септембру (7.,14. и 21.) окречили окречили учионицу, офарбали прозоре, врата, радијаторе, ормане, столове и столице и на тај начин уредили просторију у којој се могу одвијати друге активности клуба који се тек планирају.
            Четврта акција - Од идеје до реализације
У петак 27. септембра у 17 часова одржана је интегративна радионица за Роме којом су присуствовали чланови удружења Рома "8. април" из Србобрана. Том приликом они су позвани да се придруже волонтерском покрету.
            Пета акција - Хуманитарна акција
Хуманитарна акција сакупљања одеће и хигијенских средстава за Удружење Рома "8. април" из Србобрана реализована је у суботу 5. октобра од 8 до 14 часова, у просторијама клуба "Активни млади".
            Шеста акција - Примопредаја сакупљене помоћи
Примопредаја сакупљене помоћи и превоз исте до просторија Удружења Рома "8. април" била је у понедељак, 7. октобра у 18 часова.
            Седма акција - евалуација пројекта
Евалуација пројекта "Активни млади" одржана је у петак 18. октобра у 17 часова. Позвали смо представнике свих релевантних институција Општине Србобран и тада је договорено даља сарадња, нарочито са Црвеним крстом, Центром за социјални рад, Удружењем Рома "8. април", Општином Србобран, Домом здравља и Домом културе.
            Поводом Светског дана борбе против сиде у петак 29. новембра, у Школи гостују др. Воја Вуковић, гинеколог и директор Дома здравља и Золтан Бергел, председник Црвеног крста.
            Осма акција - Светски дан борбе против сиде
Поводом Светског дана борбе против сиде, у недељу 1. децембра акцији Црвеног крста "Бесплатни загрљај" одржаној на пијаци на рајчуру од 10 до 11 часова, прикључиле су се и три ученице и активне волонтерке наше Школе.
            Девета акција  - Давање крви
Акција давања крви је одржана у четвртак 5. децембра у Позориштанцу од 8 до 12 часова.
            Божићне радионице и Новогодишњи вашар - Израда украса и њихова продаја
Током децембра (6., 13. и 18.), пред зимски распуст, одржане су три Божићне радионицена којима су израђивани Новогодишњи и Божићни украси и честитке. У петак 20. децембра одржан је Новогодишњи вашар у просторијама клуба "Активни млади" на ком су продавани урађени украси и честитке.
            Који је циљ ових акција?

  1. Активирање наших ученика и осталих младих људи за друштвено користан рад
  2. Развијање одговорности за средину и друштво у којем живимо
  3. Развијање правих вредности
  4. Пружање добрих и корисних активности младима
  5. Промоција школе и повећање броја ученика.

Позивамо све заинтересоване младе од 15 до 30 година
и колеге професоре да се прикључе нашем пројекту као волонтери.
Добро нам дошли!!!

Поздрав од „Активних младих“ до неког следећег дружења.

           

Активни млади слике >

 

© 2007 Гимназија Светозар Милетић - Србобран